Týden bez odpadu 4. - 8. 9. 2017

01.09.2017 00:30

Pozorovali jste někdy, co všechno u Vás doma je vlastně jen odpad? Že ho je někdy až neuvěřitelně mnoho? Že si často z obchodu přinesete více odpadu než toho, co jste doopravdy chtěli a potřebovali?

Ve dnech 4. – 8. 9. 2017 bude probíhat Týden bez odpadu (Zero Waste Week), což je ideální příležitost se více zamyslet nad vlastní každodenní činností, kdy produkujeme spousty, často naprosto zbytečných, odpadů.

Při této příležitosti pro Vás máme pár tipů na snížení množství vzniklého odpadu z domácnosti, co lze jednoduše a hned začít zapojovat do běžného života. Zvládne to opravdu každý.

 

Na nákupy si noste vlastní tašku. Lze buď opakovaně používat papírovou tašku (prakticky do roztrhání těla) nebo si nosit látkovou tašku (v obchodech je nesčetný výběr typů, vzorů, použitých materiálů, trochu šikovnější si zvládnou ušít vlastní originální kousek).

Na ovoce a zeleninu (ale třeba i na mokrý deštník) stačí mít v kabelce či kapse použitý mikrotenový sáček, který lze použít i mnohokrát za sebou.

Doma je vhodné mít rozděleny sáčky na čisté, které lze používat na zeleninu či zabalení bot na výlet a na extra čisté (od pečiva), do kterých můžete znovu ukládat pečivo nebo si vzít svačinu.

A ty použitější či špinavější pytlíky na odpadky, samozřejmě nejlépe tříděné. :-)

Na pečivo jsou výborné i vlastní látkové pytlíky, které si snadno ušijete nebo koupíte. V pekárně Vám mohou nandat ještě teplé housky a nemusíte se bát, že se Vám zapaří. ;-)

Zkuste kupovat nápoje ve vratných skleněných lahvích (dnes to bohužel jde prakticky jen u piva, ale jsou už i výjimky u dalších nápojů).

Voda z kohoutků v domácnostech teče pitná, nepotřebujete pít jen tu balenou. Pokud Vám přímo z kohoutku nevyhovuje, je dnes spousta možností na její filtraci a „vyčištění“.

Vařte převážně z čerstvých surovin, které si můžete přinést ve vlastních sáčcích. Mraženou zeleninu si můžete celkem snadno připravit do vlastních nádob. Zavařeniny či marmelády, sterilovaná zelenina, nakládané houby, sušené ovoce, bylinky, …
V kuchyni lze jen trochu zavzpomínat, co vše bylo ještě před pár lety naprosto běžné si doma připravit sami, bez potřeby koupit si vše „hotové“ a zvlášť zabalené, nejlépe ve vakuu.

Kupujte tolik čerstvých potravin, které víte, že spotřebujete, zpracujete. Velká škoda každé potraviny, která se nesní a rovnou nevyužitá skončí v odpadkovém koši.

Při nákupech čehokoliv se zamyslete, zda opravdu danou věc potřebujete. Jestli to nebude jen nepoužívaný výrobek ve Vaší domácnosti, který časem zase vyřadíte.
Některou věc potřebujete použít třeba jen jednou v roce a lze si jí „pronajmout“ z půjčovny či poptat u přátel (např. supervýkonný vodní vysavač nepotřebuje mít každý doma svůj :-) ).

Zajímejte se o předpokládanou „dobu použitelnosti“ věci, jak z hlediska Vaší potřeby a využití, tak z pohledu výdrže produktu (Budu ho moci používat déle než dva roky?), jeho opravitelnosti (některé dnešní elektrospotřebiče jsou takřka neopravitelné) a např. i nabíjení (zda je na „jednorázové“ baterie či je dobíjecí).

Všímejte si při nákupech, do jakých a do kolika obalů je kupovaná věc zabalena. Mnohé ekologické produkty dnes výrobci balí do kompostovatelných, rozložitelných či snadno recyklovatelných obalů.

Pokud je možnost, kupujte velká balení potravin, ale i např. drogerie. Samozřejmě pokud víte, že je upotřebíte dříve než se zkazí.
Zkuste zapátrat po obchodech prodávajících „bezobalu“, kdy Vám naváží suroviny do vlastních nádob. Členům spolku Ladoňka nabízíme Hromadné objednávání, včetně rozvažovaného zboží. (https://ladonka.webnode.cz/aktivity/objednavani-bio-potravin/ )

Zamyslete se, co vše máte doma na „jednorázové“ použití. Opravdu potřebujete vždy papírový kapesníček či utěrku? Pro děti jednorázové plenky? Pro ženy jednorázové menstruační pomůcky? Holítko, které použijete jen párkrát?
Při větších akcích plastové kelímky, talířky, příbory, … vždy jen na jedno použití?
Dnes je spousta alternativ, jak tyto pomůcky nahradit.

Nepotřebujete každý týden plnou poštovní schránku reklamních letáků? Napište na ní, že je nechcete.

Všude okolo se nám nabízí letáčky, kupony, kartičky, poukázky, přehledy, výpisy, seznamy, … opravdu je chcete? A uplatníte? Berte si jen to, co vážně uplatníte, co Vás doopravdy zaujalo. Není potřeba mít hromady tištěných materiálů, které těžko kdy využijete. Bankovní výpisy i jinou dokumentaci si nechte posílat on-line či prodlužte frekvenci zasílání. Zajímavé dokumenty či informační letáky půjčujte dál lidem, které to také zaujme. Knihy, časopisy i noviny si lze půjčovat v knihovně.
Jednostranně potištěné papíry jde využít na poznámky či dětem na kreslení.

Kartonové krabice lze použít na uložení čehokoliv, např. ve sklepě. Ze spousty obalů je možné kreativně vytvořit třeba i praktický dárek.

Chcete nové vybavení domácnosti, ale současné je ještě zachovalé? Využijte možnosti bazarů, inzerce, nabídky u přátel či charitativních organizací. Zároveň je takto snadné (a levné) si pořídit téměř cokoliv. Darovat a nabídnout dál lze oblečení, nádobí, dekorativní předměty, zkrátka vše, co lze ještě používat. Dopřejte věcem druhý život a pomozte jiným lidem.
Existuje báječná internetová sociální síť, kde se lidé vzájemně obdarovávají. Zdarma tam můžete cokoliv nabídnout a zároveň můžete o něco požádat. Více: https://www.hearth.net/cs/

Zkrátka jsou spousty a spousty možností, jak omezit produkci odpadu kolem sebe.
Zkusme se nad tímto tématem zamyslet, všímat si toho, co denně děláme, a podle svých možností snížit množství „všudypřítomných“ odpadků.

Pište nám a sdílejte se svým okolím další typy a nápady. Těšíme se. ;-)