Festival mateřství a rodičovství (STRP 2019)

17.05.2019 18:00

Zveme vás na festival do Lysé nad Labem již potřetí.

Více informací k jednotlivým přednáškám viz dolů.

Facebooková událost tu: cs-cz.facebook.com/events/2362572100441423/

Těšíme se na vás! :-)

Jak může rodičovství více síly dát, než brát - pátek 17. 5. od 18 hodin

— uvolněné rodičovství v uspěchané době

— proč je lepší dost dobrý, než perfektní rodič

— co nás děti učí

— rodičovské sebevědomí

Přednáší psycholožka Pavla Koucká, https://psychologie.cz/autor/pavla-koucka/

 

Ušijte si panenku pro děti, workshop - sobota 9 - 12 h, možnost pokračovat pod dohledem lektorky po celý zbytek dne

Stačí přinést sebe a chuť tvořit, materiál k zakoupení na místě, sada na 1 panenku od cca 100 Kč

Šitím nás provede paní Petra Severová, autorka všech panenek na fotgrafiích.

 

Můj porod, moje síla - diskuse, příběhy - sobota 14 h

Porodní příběhy a zkušenosti s porody v okolních porodnicích i v domácím prostředí očima maminek, porodních asistentek, otců, lékařů.

Čekáte miminko? Pak mohou být zkušenosti a porodní příběhy, které se v nedávné době odehrály v našem okolí, cennou informací pro vás např. při výběru porodnice, nebo zkrátka cenným příspěvkem do vaší "přípravy na porod". Nosným tématem diskuse je letošní celosvětové téma Světového týdne respektu k porodu, a tím je "Můj porod - moje síla". Centrální otázkou diskuse je: Může být porod posilující životní zkušeností do života a do mateřství? A za jakých podmínek? Může být ve zpětném pohledu posilující i porod, který neproběhl podle mých přání? Lze se připravit na porod, aby z něj maminka a miminko vytěžili do života maximum?

Těšíme se i na vaše příběhy.

Spokojeně v plenách, spokojeně na nočník - sobota 16 h

Přemýšlíte o bezplenkové metodě? Jak se na ni připravit?

Látkové pleny jako znovu se vracející alternativa plen jednorázových - jak si jejich používání osvojit a začlenit ho do života?

Kdy a jak učit dítě na nočník? Univerzální rada neexistuje, ale existuje pár osvědčených tipů, některé mohou pomoci třeba právě vám.

Tématem nás provede paní Petra Severová, šestinásobná maminka a dlouholetá bojovnice za přirozené porody.


 
Ekodomácnost - tipy a zkušenosti - sobota 18 h
Vyhnout se plastům a chemikáliím - pro sebe i přírodu. Dnešní doba nabízí oproti době třeba jen před 10ti lety velmi širokou škálu možností. Tématem zdravého domácího prostředí pro vás i pro vaše děti nás provede opět paní Petra Severová. Dotkneme se tématu kuchyně a vaření ("bio", nákup potravin bez obalu a z lokálních zdrojů, ...), úklidu (úklidové a čistící prostředky, nejednorázové a neplastové varianty, např. houbiček na nádobí ap.), péče o tělo (přírodní kosmetika, látkové pleny a vložky nebo kalíšky namísto jednorázových vložek, ...)

Součástí bude i diskuse a sdílení vašich zkušeností.

 


Vývojové fáze dětí - potřeby dětí a výzvy pro rodiče jako dary pro život - neděle 9-12 h
        ...pochopení potřeb dítěte dá sílu k jednání s porozuměním

Náš život plyne jako voda a zároveň se odehrává v určitých vývojových cyklech. A to nejen život dítěte, ale i dospělého člověka. Zkušenosti z dětství se posléze odráží jako bonus či zátěž v dospělosti. Tento vývoj podléhá určitým zákonitostem, které si v denním shonu ani nestačíme uvědomit.
Při tom tvoří základní kameny ovlivňující celý náš další životní běh.
Zkusíme se tedy společně zastavit a pozorovat, jak se věci skutečně ,,mají" a jak s nimi můžeme naložit... 
Na příkladech druhých se člověk snáze učí. Proto v průběhu přednášky vytvoříme prostor na diskuzi a kazuistiku, která často přinese hlubší porozumění, případně nastaví vlastní zrcadlo. 
Zařadíme také burzu nápadů a pohybovou chvilku, jako inspiraci pro tvorbu a společné prožívání radosti.

Lektorka: Stanislava Fidlerová, učitelka waldorfské MŠ, zakladatelka školky na statku, lektorka pro rodiče a učitele malých dětí
 

 
Kurz nošení dětí v šátku - neděle od 14 h
        nosíme zdravě a bezpečně, úvazy od narození "do školky"

Výhody a nevýhody nošení v různých situacích, zásady bezpečného nošení. Výhody a nevýhody různých typů šátku (pružný vs. pevný) - oba budete moci vyzkoušet.

Naučíme se úvazy vhodné již od narození, které důkladně procvičíme a naučíme se, na co je potřeba zejména dbát, aby nošení bylo pohodlné pro maminku a hlavně bezpečné pro miminko (vč. specifických potřeb, např. horší vývoj kyčlí, apod.). V případě zájmu maminek se staršími dětmi ukážu i úvazy pro starší děti (kříž, batoh, ...) - na bok i na záda, včetně několika způsobů umístění dítěte na záda.

Budete mít možnost zakoupení moc pěkné kompletní knížky s návody na úvazy, kterou dělala moje kamarádka, za pouhých 50 Kč.

Šátek Vám rádi zapůjčíme nebo si můžete vzít vlastní. Těhotným můžeme zapůjčit i panenku na trénování.

Lektorka: Alena Matějčková, dvojnásobná maminka se zkušeností s nošením i jeho učením

 

Šestinedělí - doba návratu sil těla i duše - sobota od 16 h

POZOR, ZMĚNA. Lektorkou bude paní Tereza z projektu Jemné šestinedělí, přednáška bude od 16 h. Přednáška Jemné zrození - klidná mysl u porodu se ruší, částečně bude téma zahrnuto v této přednášce, případně doporučujeme zúčastnit se diskuse v sobotu od 14 hodin. Děkujeme za pochopení.

 

Práva rodičů a dětí v nemocnici - pondělí 10 až 12 hodin

Znáte svá práva a práva vašich dětí při poskytování zdravotní péče a během hospitalizace? Jak postupovat při jednání s lékařem, tak, aby byla respektována Vaše práva? Co je to právo na informovaný souhlas? Má dítě právo na přítomnost rodiče? Je možný doprovod dítěte při jeho hospitalizaci? Kdo rozhoduje?

Jaká práva vlastně rodička má a proč se z ní stává "pacient"? Jaká jsou práva vašeho miminka a jak dosáhnout jejich respektování? A mnoho dalších témat, která se mohou rozvinout v závislosti na vašem zájmu (např. Těhotenství a zásahy do něj (Jaká vyšetření mohu/musím podstoupit?),

Porod (přirozený a bez zásahů, dříve vyslovené přání, poporodní separace, ambulantní či domácí porod a legislativa), Kontakt s pediatrem (odmítnutí přijetí do péče, vyřazení z péče, hlášení neočkujících na OSPOD a hygienu), Kam se obrátit o pomoc v akutní situaci, kdy mi je bráněno v kontakt s dítětem?, Jak postupovat v případě, že chci podat stížnost na nemocnici? a další… 
Po přednášce bude následovat prostor pro diskuzi a další témata či vaše otázky.

Lektorka: Ágnes Němečková ze spolku Juno Moneta z.s. poskytuje poradenství ve věcech práv pacientů na facebookové platformě „Podpoříte mne v osvětě?“. Původem sociální pracovnice, matka dvou dcer, nyní na rodičovské dovolené. Již deset let se zabývá odborným sociálně právním poradenstvím.